onsdag 29. november 2017

Favorittene i et rekordstort Buldre-NM




Favorittene er klare i halvparten av klassene i Norgesmesterskapet i buldring på Oslo klatresenter i helga, mens det er mer åpent i tre av juniorklassene.

Med omlag 175 deltakere tror jeg NM er det største noensinne, og det blir i Oslos nye storstue Oslo klatresenter og med de to store Oslo-klubbene Kolsås og Oslo klatreklubb som felles arrangør. (Så kanskje de blir så gode venner av dette at den merkelige oppdelingen i to nesten identiske Oslo-klubber ikke fortsetter).

Menn senior 
har en av de klare favorittene med Thilo Schröter, så sant skulderskaden fra da han vant nordisk for tre uker siden ikke hemmer han. Den forhindret han fra å stille opp i nordisk mesterskap i tauklatring sist helg. I år er tre av de andre sterkeste klatrerne ikke med, Magnus Midtbø har sluttet med konkurranser, og Kenneth Elvegård og Martin Mobråten er ruteskruere.
Men han møter hard konkurranse fra svenske Erik Grandelius, som bor i Oslo og har noen av de mest imponerende bestigningene ute de siste årene. Han kan utfordre Thilo, men kanskje ikke på alt det som ligger til moderne buldrekonkurranser.
Flere andre kan kjempe om pallen:
Jon Pål Hamre fra Trondheim KK har vist solid form i Nordisk mesterskap i buldring på hjemmebane for noen uker siden, og var nærme en pallplass.
Stian Christophersen fra er tilbake i en konkurranse og pleier å gjøre det bra slik han tok tredjeplassen i fjor. Audun Bratrud ble nummer to i norgescupen i Drammen, og trebarnsfaren imponerer alle. Men også litt skade her, hvis jeg har forstått rett, kan forhindre at han får ut det beste.
To klatrere ligger også bra an til finale: Patrick Pedersen fra Drammen Klatreklubb overrasket mange ifjor med sterk finaleplass, i år vil det ikke overraske noen om han gjentar det.
Joakim Louis Sæther var en tilsvarende overraskelse for to år siden, og var ikke så langt unna å vinne da i den litt for harde finalen som gjorde at bonus kunne være avgjørende.
Den sterkeste utfordreren til denne gjengen er kanskje Odin Samson fra Trondheim klatreklubb, som også klatret bra i finalen i Drammen

Kvinner senior
Her må Hannah Midtbø tåle et favorittstempel, men kan bli hardt presset av tre sterke utfordrere. Tina Johnsen Hafsaas har buldret like hard grad som Hannah med 8A+, noe flere glemmer når de snakker om at Hannah har mer buldrestyrke. Men generelt har nok Hannah vært sterkere og Tina mer utholdenhet de siste årene. Og det slår nok ut her. Sunniva Haave har vært solid i toppen etter at hun ble senior, og kjemper om pallplass med Mie Kastet fra Bergen - som også har vært solid og gjort det bra også internasjonalt.
Bak dette sterke firkløveret er det mer åpent. Men Eline Nesheim er naturlig finalist, selv med fingerskade i sommer. Siste finaleplass? Litt mer usikkert, så det blir mest tipping. Men jeg holder en knapp på Bibiane Næss, fra Lillehammer klatreklubb eller Anine Eriksen, så sant ikke alle forkjølsesbildene på Instagram tyder på svekket form.
Eli Skeid kan også kjapt treffe en finale, en sterk prestasjon av en sterk trebarnsmor.

Eldre junior kvinner
Her har Ingrid Helene Amundrød fra Oslo KK favorittstempel, særlig etter sin sterke finaleklatring i nordisk mesterskap i seniorklassen i Trondheim. Men hun vinner ikke alltid, og må hiode unna for Lisa Marie Kvandahl fra Kolsås KK. I årets NM stiller også Bergljot Jellum Hansen fra Trondheim KKopp for første gang på noen konkurranser, og hvis hun har holdt seg like sterk så kan det igjen holde til pall. Men også Marie Lauridsen, fra Ålesund, nybakt taunorgesmester Emma Støver Wollebæk fra Trondheim og Ingrid Burud fra Oslo KK kan gjøre det bra i en finale. Lea Schmitthenner fra Kolsås KK er også en god finalekandidat.

Eldre junior menn
Denne klassen er en av de mest åpne, med et ganske jevnsterkt finaleheat uten verken svake eller veldig sterke kandidater.
Leo Chiba fra Tromsø KK vant i norgescupen i Drammen. Hauk Lem fra Kolsås er kanskje en ørliten favoritt på hjemmebane, men skal måtte jobbe med Albert Suthurst fra samme klubb. Christian Eliassen fra Trondheim KK kan kjapt gjøre det bra. Markus Bulow Berntsen fra Drammen KK kan kjempe om finaleplass hvis det er styrken som avgjør, og Eivind Kittelsen fra Dyre Vaa (Rauland) er som regel solid finalegjenganger.

Yngre junior kvinner
Her er det tre pallkandidater som kjemper om de første plassene. Mia Støver Wollebæk fra Trondheim vant i Drammen, men det kunne like gjerne gått Ingrid Kindlihagen fra Haugaland sin vei i den finalen og det kan skje nå også. Edel Lemvik er et nytt stjerneskudd, og 13-åringen fra Bratte Rogalands Venner vant NM i tauklatring i Stavanger i starten av november og tok tredjeplass nå.
Bak disse er det mer åpent, men både Thea Olsen fra Lillehammer, Amanda Buer fra Oslo og Tuva Brenden fra Ringerike KK er kandidater - men her kan det bli jevnt.

Yngre junior menn
Her er det også åpent. Men kanskje er Kristian Grigson Eian og Tobias Reidel fra Oslo de to sterkeste kandidatene, hvor Kristian vant i Drammen og kan gjøre det igjen. Det er også åpent med Ørjan Rødland Vaage fra Haugaland klatrelag, Arne Farestveit fra Sogndal KK, og Isak Hungnes fra Romsdal Tindegruppe, som var litt urutinert sist og mistet en pallplass fordi han ikke matchet topptaket på en bulder.
Og klarer ruteskruerne å ikke favorisere på høyde, og lar fingerstyrke telle, så kan den yngste finalekandidaten Theodor Kirkebø fra Kolsås KK gjøre det veldig bra - slik han klart vant NM i tauklatring i Stavanger for en måned siden. Trym Høyvik fra Høyanger kan også sørge for at Sogn og Fjordane har to finalister, og det må vel nesten være første gang.

Her finner du deltakerliste, tidsplan osv.

Herrene har kvalikk fredag, mens resten har kvalikk lørdag. Finaler lørdag ettermiddag og kveld.
Den streames selvsagt, i tråd med klatreforbundets høye kvalitet på området.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar