søndag 25. juli 2010

Alt du trenger å vite for klatring i Bohuslän


Klatring i Bohuslen er blitt mer og mer populært. Her er en oversikt og lenkesamling til de viktigste opplysningene man trenger.

Jeg har laget den fordi det er tydeligvis mange som ikke har oversikt over hva som er best å gjøre i forhold til klatring, overnatting med mere.

Værmelding:
yr.no, for eksempel søk på Lysekil, eller den litt mer pessimistiske svenske varianten www.smhi.se.

Guide/klatrefører:
Nå er det kommet en ny klatrefører sommeren 2015 av Hanna og Peter Restorp. Den selges på Tempo-matbutikken i Brodalen. Selges også på klatreverket i Oslo og sikkert andre steder etterhvert.

Bohusbergen.se er en side som presenterer de fleste klippene i Bohus slik føreren har gjort det på papir.
Headwall.com har fører for de viktigste klippene i Bohuslen.
Sverigeføreren: Dette er et bra wiki-prosjekt som gir fører til mange klipper, også noen som Headwall ikke har tror jeg.
En del av rutene som er kommet siden føreren står i heftet ”Oppdateringer til Klatrefører for Bohuslen”:


Access
som det heter på svensk, er det overskriften for hvordan man oppfører seg for å ikke ødelegge tilkomsten til flere klipper. Her ligger det utfordringer med flere klipper tett inntil gårder, på grunn av hekkende fugler, litt følsom parkering.
Svenska Klatterforbundet har en egen access-database som fanger opp alle problemstillinger, her er lenken for Bohuslän.
Det finnes en egen database som fanger opp aktuelle spørsmål.
Ikke tull med tilkomst, du kan skape problemer for deg selv og alle andre. Og skaper du problemer selv, vil du bli sett på som A: Idiot. B: Rasshøl.

Overnatting:
Dette har blitt lettere den siste tiden i forhold til organisert overnatting, mens villcamping nok er litt mer uglesett.

Bohusstugan er klatrehytta til Bohuslen klatreklubb, en liten hytte og teltslette i Barfendalen rett nord for Velserød, ti minutter fra E6 avfart Dingle, kjør mot Bovallstrand og så ned Barfendalen. Ligger inn en liten grusvei på høyre hånd når man kommer nordfra.

Mange campingplasser. Den mest sentrale og rimeligste, men minst idylliske, er nok Runes Camping, som ligger i krysset hvor veiene går til Lysekil på vei 162, mot Smögen på vei 181 og ut til Munkedal/E6. Veldig bra plassert mot busslinje som går rett til Torp og buss videre til Oslo, og bra plassert rett ved Hallinden og Vettekullen klipper. Kort vei til andre felt. Her er telefon:
0523-411 00, 0706-96 68 20

Andre muligheter:
Jeg leier ut en gjestehytte rimelig for helger og uker
Det er noen flere campingplasser i området, men om sommeren er mange fulle.
Villcamping? Det går an, men det er såpass bra tilbud som er organisert at det ikke er noen grunn til å eventuelt skape trøbbel for seg eller andre. I flere kommuner er det campingforbud om sommeren pga alle turistene.

Hvor skal man klatre: Med nærmere 40 klipper å velge mellom er det mye å ta av.
De beste klippene med barn: Omtalt i egen bloggpost.
Gode nybegynnerklipper: Se over

De tre store klippene:
Häller
Hallinden
Velserød

Og tre store berg som ikke er så mye besøkt:
Skëlefjell
Buråsen
Vetteberget

De fineste klippene ved havet/fjorden:
Ulorna, ruter i verdensklasse fra 7 til 9-
Smøgen, Kleven eller Hollanderberget
Vrängerö

Fire klassikere på seksertallet:
Prismaster, Hallinden
Mollarol, Häller
Villskudd, Velseröd
Berg-Kirstis polska, Svanberget i Sotenës

De beste klippene å klatre på når det regner:
Granittgrotten/Ingalsrød
Smålinden er en bolteklippe med et dusin ruter fra 6 til 9/9+ som tørker raskt og som får ettermiddagssol

De beste klippene å klatre på når det er kaldt selv i sola:
Häller
Vettekullen
Velserøds sørside

De beste klippene med mest skygge:
Skelefjell, sol først sent på kvelden
Galgberget får sol først i to-tiden
Ulorna, får sol først i to-tiden
Hallinden, får sol i ett-to tiden.

Buldring:
Skal komme tilbake til dette. Best under klippen Häller, Ulorna, ved Smögen og det utvikles også på Ramsviklandet.

Etikk:
Granitten i Bohuslän står i en særstilling i forhold til å bare bruke naturlige sikringer. Det finnes noen få bolteruter, men i utgangspunktet er dette det mest rendyrkede området i Nord-Europa for klatring med egne sikringsmidler. Dette er kortversjonen, skal se om jeg får utvidet dette litt.


Dokumentasjon:
Bohuslen The Movie: Crackoholics kom våren 2010, og er den definitive filmen om klatringen, både den historiske og dagens vanskeligste bestigninger. Jeg har blogget om den her.

Mat og sånne ting:

Bakeri: Lyckans stenugnsbakeri har virkelig gode brød og et lite spisested, fire kilomter sør for Nordens Ark på veien mot Kungshamn.

Butikker:
Tempo i Brodalen, rett ved Häller, Galgberget osv. er det vanligste stedet, en liten butikk åpen til 21 syv dager i uka. Ellers handler mange på grensa på vei sørover.
Flere butikker i Brastad på vei mot Lysekil. Der er det også apotek. Og selvsagt i alle de store og mellomstore stedene.
Pol i Kunghamn, Lysekil og Munkedal.
Klatrebutikk i Uddevalla.

Café:
Røe gård like ved Galgberget, har både kaker, smørbrød og enkel middag. Fin avslutning eller lunsj på klatredagen.
Cafe Olivia i Bottna, rett under Vetteberget, er en kunsterkafe drevet av et steinhugggerkollektiv. Utstillinger med mere. Studio Botnik like ved, der en parkerer for Vetteberget, har den beste kaffen og isen.

Jeg tror vi nøyer oss med det. Denne siden er ikke sponset av turistmyndigheten i Bohuslen, det bare virker slik.

11 kommentarer:

  1. Svensk, serru:

    1)Välseröd
    2)Skälefjäll
    3) Sotenäs
    4) Granitgrotten (egennavn)

    SvarSlett
  2. Takk. Det ble litt svorsk, skal innrømme det. Sånn er det sene nattetimer, tenkte jeg skulle rette det opp etterhvert.
    mvh
    Geir Arne

    SvarSlett
  3. Men mange gode tips likefullt:)

    takk
    vh O

    SvarSlett
  4. En nyttig værside for korttidsplanlegging: www.vaderradar.se

    Og coopen i Brodalen er stengt, men den nye kjempe-butikken i rundkjøringen ved Lysekil er åpent hver dag, til godt utpå kvelden - 21 eller 22 tror jeg.

    SvarSlett
  5. Finnes det noen felt som er ok for nybegynnere her? Type bolta ruter mellom 3 og 6'er graden?

    SvarSlett
  6. Bohuslen er i utgangspunktet ikke noe utpreget boltested. Men to muligheter: Kleven, svabergsveggen ytterst ute for Smögen, er en fin vegg med noen topptaufester på toppen og fine ruter mellom 2 og grad 6.
    Det nye feltet ved Trëleberget camping, et par-tre kilometer før Lysekil, har bolta ruter fra 3 til 7 og er 10-12 meter høyt. Laget for barneklatring, men grei intro. Jeg syns ikke det er all verdens, men som en start greit nok. Ligger inne på campingen.
    Ved Lyse kirke ligger Brappersberget, som har et fint sva lett å komme til fra toppen med fine ruter mellom grad 6 og 2.

    SvarSlett
  7. Hva er det beste området for naturlig klatring på grad 5-7?

    SvarSlett
  8. Hei. Takk for spørsmålet. Mange fine felt, kommer an på hva slags klatring du liker. Brappersberget ved Lyse Kirke er et populært oppstartsfelt for mange, med ruter grad 4-6 for det meste og lettsikret så lenge det lages gode toppfester. Nordens Ark-klippen gir 30 meters svaruter som er lette å sikre. Høgberget gir mye fint fra 5 til 7, det samme gjør egentlig Velserød og Hallinden også. For å nevne noen.

    SvarSlett
  9. Hei,
    Fin side med mye god info! Er på jakt etter nybegynnerfelt for trad, grad 3-5. Gjerne lange ruter. Ser at du anbefaler Kleven/Brappersberget. Er det andre felt også? :-)

    SvarSlett
  10. Hei. Lange og litt lette ruter: Det beste er å kjøpe føreren, blant annet på matbutikken Tempo i Brodalen. Ikke så veldig mange i den graden og lengden, ut over de to som er nevnt. Men også Nordens Ark-veggen, (parker på dyreparken), helt til høyre på hovedveggen på Hallinden er det en femmer, Hallindens klack. Rågårdsdal er bra på det nivået, men kortere ruter. Uansett lykke til.

    SvarSlett
  11. Ruter/felt som tørker fort etter regn? :)

    SvarSlett